Uitgeverij

Van Gennep is een zelfstandige uitgeverij gevestigd op de hoek van het Spui, het mooiste boekenplein van het land, hartje Amsterdam. 

Rob van Gennep (1937-1994) en Johan Polak (1928-1992) richtten in 1962 de uitgeverij Polak & Van Gennep op. De uitgeverij werd beroemd om haar kwalitatief hoogstaande en goed vertaalde klassieken. Ook verschenen er prachtig vormgegeven boeken van dichters als Herman Gorter en J.C. Bloem.

Midden jaren zestig werd de uitgeverij een begrip in links-intellectuele kring. In 1966 stond de uitgeverij aan de wieg van de beweging Nieuw-Links in de partij van de Arbeid. Ondanks dit succes gingen Polak en Van Gennep in 1968 uit elkaar. Johan Polak zette de zaken voort onder de naam Athenaeum-Polak & van Gennep. Rob van Gennep (alias de burgemeester van het Spui) stichtte met financiële steun van 500 particuliere aandeelhouders Uitgeverij Van Gennep NV.

In de jaren die volgden maakte de uitgeverij vooral naam met spraakmakende non-fictie, veelal emanciperend van aard, en werkte korte tijd samen met De Bezige Bij. Begin jaren tachtig sloeg de uitgeverij een nieuwe richting in en bracht met name vertaalde literatuur uit.

Van Gennep introduceerde in Nederland onder meer de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck (Europese Literatuurprijs 2015), de Hongaarse schrijvers György KonrádPéter Nádas en Imre Kertész (Nobelprijs literatuur 2002), de Oostenrijkse Elfriede Jelinek (Nobelprijs literatuur 2004), de Albanees Ismail Kadare (international Booker Prize 2005) en de Zuid-Afrikaan Breyten Breytenbach (Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs).

Na Rob van Genneps dood in 1994 is de uitgeverij korte tijd samengegaan met de Wereldbibliotheek, maar inmiddels is het weer een zelfstandig uitgevershuis onder leiding van uitgever Chris ten Kate.